navi_icon

08.12.2017

Manifesto mukana kannattamassa Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloitetta

-- Lobbausaloite-2017-web (Lobbausaloite-2017-960x380.jpg)

Uusi Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloite tähtää kansanedustajien työn avoimuuden lisäämiseen eduskunnan työjärjestystä muuttamalla. Kansalaisaloite loisi yhteiset käytännöt kansanedustajien sidosryhmätapaamisten julkistamiseen, mutta suojaisi tavallisten kansalaisten yksityisyyden. Lobbausrekisterissä ilmoitettaisiin kansanedustajien tapaamiset ja niitä koskevat sovitut tiedot, kuten osallistuneiden nimet, taustayhteisöt ja toimeksiantajat. Myös tapaamiseen liittyvä aineisto voisi olla julkista tietoa. Lisäksi jo olemassa oleva kansanedustajien sidonnaisuusrekisteri sekä valtiopäiväasiakirjat julkaistaisiin avoimena tietona, jonka pohjalta tutkimusta ja erilaisia sovelluksia voitaisiin tehdä helpommin.

”Demokraattiseen päätöksentekoon kuuluu eri näkökulmien kilpailu ajatusten markkinapaikalla. Avoimet markkinat ovat kaikista toimivimmat. Siksi Manifesto kannattaa avoimuutta lisääviä toimenpiteitä”, sanoo Manifeston yhteiskuntasuhdepalveluista vastaava johtaja Ilari Marzano.

Kansalaisaloitteen taustalla ovat kansalaisjärjestöt Open Knowledge Finland, Avoin ministeriö ja Transparency Finland, ja sen sisältöön on haettu mallia parhaista kansainvälisistä käytännöistä. Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloite kerää kannatusilmoituksia 12.4.2018 saakka.


Kuva: Getty Images 

Tagit: Tapahtumat, Ajankohtaista, Vaikuttajaviestintä, Yhteiskuntasuhteet